Wednesday, February 5, 2014

Mööblikangas / Fabric for furniture

2013/2014 sügissemestril tegime mööblikangast erialapraktika raames, õppisime kuidas teha tellimustööd kavandamisest kuni üleandmiseni. Kliendiks oli TÜ VKA Rahvusliku käsitöö osakond. Kõik kursusel osalenud tegid kavandi kanga teostamiseks, klient valis välja 3 kangast. Üks väljavalitutest oli ka minu kavand, mida muutsin veel vastavalt kliendi soovile. Kangas valmis naiskonnatööna - minu tublideks kaaslasteks olid Eike Jodsche ja Liis Jürken. Mööblikangas hakkab kaunistama mõnd mööblieset tulevases TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia Vilma õppehoones.

Juhendajaks: Merle Suurkask

Kanga kavandamisel lähtusin sellest, et kangas oleks vastupidav ja praktiline. Kuna kangas läheb mööbli katmiseks (eeldavalt mõni diivan) siis tahaks ju, et see säiliks võimalikult kaua. Käsitsi valmistatud kanga hind ei ole just kõige odavam. Olen tahnud alati proovida lõimeripsi kududa - olen varasemalt teinud küll vöösid, kuid mind paelus just suurem pind. Lõimerips tähendab seda, et sissekudet pole praktiliselt näha, sest lõim katab kogu sissekoe. Kanga värvi- ja mustrimängu loob lõim, mis on tihedalt rakendatud kangastelgedele. Teadsin, et lõimeks tuleb valida tugev materjal, kuna nii tihedalt üksteise vastu käivad lõngad, kipuvad omavahel hõõrduma ja katkema. Selletõttu on minu kanga lõimeks kasutatud peamiselt puuvillast, lisasin ka natuke linast. Sissekoeks on kasutatud ühte peenikest materjali (sama, mis lõim) ning paksemat materjali, mis on 80% villane.
Lõimeripsi puhul on kõige suuremaks tööks eeltöö. Kangastelgede ülesrakendamine koos käärimisega võttis meil aega 26 h 30 min (ehk 3-4 tööpäeva). Aga see suur töö tasub end ära, sest kudumine oli lõbus. Kudumine läks kiirelt edasi (keskmine kiirus oli 1m 3,5 tunniga). Kudumise lõbule ebameeldivaks vahelduseks oli kanga edasi kerimine - kuna lõimed olid nii tihedalt, siis telgede taga vahelikupulkade tagasi tõmbamine oli üks paratamatult aega nõudev tegevus.
Kangas valmis koostööna hästi, tulemus oli suurepärane ning nüüd on kangast võimalik uudistada TÜ VKA sinises fuajees kuni 13. veebruarini. Ning hiljem loodetavasti juba Vilma õppehoones.

***
Handmade fabric for furniture. I made the design. Eike Jodsche and Liis Jürken helped me with preparations and weaving. 
Tutor: Merle Suurkask


Mis toimub kangastelgede ees ja taga


Kanga spetsifikatsioonid: 

Lõimerips
Laius 1,2
Pikkus 10 m
Materjalid ja kulu:
·         Must puuvillane, 6x –lõim 3,25 kg; sissekude 1,5 kg
·         80%villane vaibalõng – sissekude 4kg
·         Linane, 4x – lõim 1,2 kg
·         Punane, 50% puuvill 1 kg
·         Valge puuvillane, 6 x – lõim 0,80kg


Töö käik:
Käärimine ja kanga tihedus
1200 lõnga ehk 1 lõng ühel millimeetril.
Suga nr 10 – ühes piivahes kaks lõnga.
Rakendus -  Labane







Kanga kudumine

Kanga kudumisel tuleb ühte vahelikku kududa peen puuvillane 6x must koelõng ning teise vahelikku  paksem villane must lõng.
Järelviimistlus
Kangas pressida.

Tööaeg:
Kavandamine 2 h
Tööproovid 7 h
Tööjuhend 3 h
Käärimine 10 h
Kangastelgedele üles rakendamine 16,5 h
Kanga kudumine 35h
Järelviimistlemine 3,5 h

Kokku: 77 h
Detail ühest triibust

Kangast eksponeeritud u 3 meetrit




No comments:

Post a Comment