Monday, May 5, 2014

Teljed / Looms

Rõõmuhõisked! Lõpuks on mu teljed nüüd töökorras ja esimene vaip ka valmimas! Sel kevadel on olnud mul rohkemalt aega ning sain tegeleda oma telgede töökorda sättimisega. Mõned jupid oli vaja uued osta või teha. Kangapoomidel puudusid nö. pikenduskangad, selleks ostsin kaltsukast tugevat kangast, ääristasin õmblusmasinaga ning kinnitasin poomide külge. Uued niiekepid tuli ka teha ning sinna peale soetasin uued nailonniied, mis peaksid mind hästi teenima. Kangasteljed ise kuulusid mu vanaemale, ning nendega saab kududa maksimum 100 cm laiuseid kangaid. Sidustest annab kududa labast ja toimset, ehk siis neli tallalauda peaks ära mahtuma küll. Kuigi ma ei tea, võib-olla saab ka kuus panna, eks seda pean ükskord siis katsetama :)  Esimest korda käärisin lõime üles raamil, mitte käärpuudel. Ülesanne osutus kergemaks, kui ma arvasin, lihtsalt see meetod võtab rohkem aega kui käärpuudel käärides.

Praegu on siis telgedele üles veetud üle viie meetri 80-cm laiuselt puuvillast lõime, mida peaks jätkuma kahe 200cm pikkuse vaiba kudumiseks. Rakendasin kõige lihtsama labase siduse. Kui need kaks ''test'' vaipa on valmis, asun tegema üht tellimust, mis kaua aega oma aega oodanud!


***

My looms are finally working! I had  more time this spring, so i fixed my looms. I had to repair or replace some parts, and now they are working! I am weaving now two easy ''test'' rugs. And after those I will do one custom order rug, that has been waiting it's time for a while now. 










2 comments:

  1. Väga ilus roheline lõim ning vaip tulemas. Edu!
    Mul seisavad teljed juba aastaid ja vajavad samuti korrastamist, sain kohe indu juurde! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Eks telgede töökorda saamine ja ülesrakendamine on sellised vajalikud tööd, siis saab ka nautida kudumist :) Loodan, et siis ind ei lakka!

      Delete