Thursday, July 30, 2015

Puhkus

Viljandi inimesed vast teavad, et hetkel töötan erialavälisel töökohal. Otsest reklaami ei hakka tegema aga minu asukohaks on raamatupood. Olen olnud pikalt suur raamatusõber ja käsitöö kõrvale käib alati hea muusika või ka film ;) Ja seltskonnas võin vabalt mängida ka toredaid lauamänge.. Olgu jutt hakkab juba reklaamiks suunduma... Aga mul oli vaja väikest mini-puhkust. Seega oli kaks päeva tõsist reisimist Lääne-Eestis. Tõsist sellekohapealt, et meeled said immutatud nii kultuuri kui loodusturismiga.
Esmalt siis Häädemeeste. Pärnu maakond. Polnud see mulle esimeseks korraks, kui seal käinud olen. Olen vast paar korda seal toidupoest läbi hüpanud. Sõitnud edasi ikka Lemme. Sinna Viljandlaste suvituskohta jah. Nüüd olin päriselt seal, kogemas muudki kui esmatarbe kaubandust. Loodusturismi elamused sain metsast. Sellised ilusad läbipaistvad metsad, samas nagu kuppelmaastikud. Saagiks kukeseened ja metsmaasikad.Oleks ka mustikaid korjanud, kui oleks olnud mõni abivahend, mis oleks säästnud käsi siniseks saamisest. Aga tegelikult on peale metsade ja mere Häädemeeste kõige toredam koht Pohvik. Kõik, kes via Baltica maanteelt viitsivad maha keerata ja mere äärde minna, astuge läbi ka Pohvikust. Värske ja tehtud usinate noorte inimeste poolt! Ülimalt kvaliteetset ja eripärast Eestimaa disaini ja käsitööd pakkuv pood-kohvik, kus hea kohvi  või söök on lihtsalt boonuseks. Seal on selline mõnus fiiling, et tahaks ise kohe käed tööle panna! Sinna tahaks veel tagasi minna, sest minu külastus kestis nii ühe kohvitassi jagu.
Vt Pohviku facebooki: https://www.facebook.com/Pohvik

Teine puhkuse päev möödus Haapsalus. Minu sünnilinn. Väiksena rääkisin alati, et kui suureks saan siis kolin sinna tagasi elama. Nüüd see mõte ei tundugi enam nii utoopiline. Kui keegi on sattunud sel suvel Karja tänavale, vanalinnas, ja jah see peatänav lossipargi ääres - siis kindlasti teate, et seal on palju käsitööpoode, kohvikuid ja muud toredat. Minu viimane mälestus Karja tänava äridest oli - toidupood, linnagalerii, baar ja kohvik. Just see majanduslanguse järgne aeg. Nüüd ma sattusin sellisesse maailma, mis tundub nagu unistusena. Väikesel alal palju erinevat kultuuri. Käsitöökultuur, kohvikukultuur, kujutav kunst, muuseum. Erinevas stiilis kohvikud, sisustuspood, raamatupood-kohvik, käsitööpoed, esoteerika pood, käsitööõlle-kohvipood, linnagalerii, kunstnike galeriid ja pagar. Selline melu meenutas natuke Tallinna vanalinna, kuid Haapsalu oma oli parem. Kõik tundus olevat ehtne, tehtud inimeste jaoks, mitte ainult turistilõksudeks. Kuigi käsitööpoodide tootevaliku üle saab natuke nuriseda, aga see on juba üleüldine Eesti probleem, mis vajab eraldi käsitlust. Võib-olla märgusõnadeks võiksin siinkohal nimetada kvaliteet on parem kui kvantiteet ja ühetaoliste käsitööesemete üleküllastatus.
Kõige üllatavamaks kujunes aga hoopis Haapsalu muuseumi külastus. Haapsalu raekojas olev püsinäitus „Kuurortlinna teejuht“. Näitus tutvustab Haapsalu eluolu 19. sajandi lõpust kuni 1940. aastani suvitaja pilgu läbi. Huvitav eriti ajaloohuvilistele. Aga väga positiivse elamuse sain selle näituse täiustusena olev teemanäitus "Suvorovi tänava naised". Näitusel on väljas esemed 2002 aastal juhuse tõttu sattunud XIX ja XX sajandi tekstiilesemete kogust.  (http://www.salm.ee/uudised/suvorovi-tanava-naised)  Naiste rõivastus ja kõik selle juurde kuuluv. Näitusel oli ilusti ka välja toodud, kuidas neid esemeid konserveeriti, ning kuidas hooldada tekstiilesemeid. Soovitan kõigil vaatama minna, kes Haapsallu satuvad. Näitus on avatud kuni 30. september 2015.
1. Aafrika rand Haapsalus. 2. Näitus "Suvorovi tänava naised" 3. Metsmaasikas
4. Lavendel kummikutes 5. Näitus "Suvorovi tänava naised" 6. Haapsalu raekoda 7. Värske kukeseene pitsa


Üleüldiselt väga vinge puhkus oli! Nüüd tahaks kõike korrata! Aga meeleolu on positiivne ja hakkamist täis. Kõik need käsitööpoed ja näitused andsid  jõudu oma asjadega tegeleda.
Nüüd tuleb oma ideed ellu viia! Väikeseks uudiseks siis,et enne puhkust asutasin ka osaühingu Mioltu. Seega põhjust on veelgi, et oma erialal aktiivselt tegutseda ;)

ps. Suured tänud võõrustajatele! :* Ja reisikaaslastele Liisile ja Tõnisele!




No comments:

Post a Comment